Achtergrond van de wilde ezel

Veel bijbeluitleggers van Genesis 16:12 wijzen op ‘de wilde Arabieren.’ Ezels zijn geen roofdieren maar planteneters en het beeld van wild en agressief past dan ook helemaal niet bij hen. Ezels zijn zelfs zeer waardevolle lastdieren. Ze staan bekend om hun koppigheid, maar kunnen worden getraind om zelfstandig een vaste route af te leggen. Op die manier worden ze zelfs ingezet om tussen landen te smokkelen! Hun halsstarrigheid steekt af tegen het makke gedrag van schapen en geiten maar valt in het niets bij de onafhankelijkheid van roofdieren.

Wilde ezels leven al eeuwenlang in het Midden Oosten. Vandaag de dag zwerven nog steeds kuddes in vrijheid rond op het Arabisch Schiereiland, bijvoorbeeld in de V.A.E. en Oman. Zij blijken sociale dieren te zijn die in groepen leven. In Job 39:5 zegt God tegen Job: ‘Wie heeft de wilde ezel vrijgezet?’

Het beeld van de wilde ezel is dan ook dat van vrijheid en onafhankelijkheid, in tegenstelling tot onderworpen zijn aan een baas of bazin. Denk maar aan de mustangs, de wilde paarden in Noord-Amerika.

Voor een uitgebreide studie, klik op Studie Wilde Ezel

Een wilde ezel in actie in de V.A.E.

Share this...